Международни делегации от Плоцк, Браила, Битоля и Кавадарци на официално посещение в Плевен за празника на 15 май

Последни новини


На прага на своя празник – 15 май, град Плевен се оказа домакин на делегации от своите побратимени градове Плоцк (Полша), Браила (Румъния), Битоля и Кавадарци (Република Северна Македония), които пристигнаха, за да споделят заедно тържествата. В рамките на своето посещение, чуждестранните гости бяха топло посрещнати от ръководството на Общината, включително кмета д-р Валентин Христов, председателя на Общинския съвет доц. д-р Иван Малкодански и секретаря на Община Плевен, Соня Ганева.

По време на официалната среща, проведена в местната управа, беше подчертана волята за укрепване и разширяване на партньорските отношения в множество социални области. Сред акцентите на разговора бяха обменени идеи за съвместни културни и образователни инициативи, както и възможности за реализиране на общи проекти.

Освен това, беше постигнат консенсус относно значението на обмяната на опит и специалисти, особено в сферата на медицината, където Плевен е известен с развитието си. Обсъдена беше също така предоставяната възможност за студенти от побратимените градове да продължат своето образование и да специализират в университетите на Плевен.

Срещата завърши със символичен обмен на подаръци, което говори за традициите на приятелство и сътрудничество между градовете.

Престоят на гостите включва и обиколка на символични за града места като Панорамата „Плевенска епопея 1877 г.“, Художествената галерия „Колекция дарение Светлин Русев“, Регионалния исторически музей и Института по лозарство и винарство. На самия празник, 15 май, делегациите ще вземат участие и в тържествения ритуал, който ще се състои на централния площад „Възраждане“, за да отбележат заедно с жителите на Плевен техния обществен и културен празник.