Милчо Талев печели голямата награда на биеналето в Плевен

Общество


Живописецът Милчо Талев бе удостоен с голямата награда на Община Плевен и диплом на 12-то Международно биенале на малките форми Плевен 2024. Талев получи престижното отличие по време на церемония, проведена в Художествена галерия „Илия Бешков“.

Росен Кръстев бе награден от Съюза на българските художници (СБХ), докато Международна фондация „Св. св. Кирил и Методий“ отличи Валентин Узунов. Журито избра Милена Казакова за свой лауреат. Всички наградени творци се занимават с живопис. Полският художник Лукаш Конюши пък спечели награда за най-добър чуждестранен автор.

Пет други творци също бяха отличени в различни категории: Марияна Маринова за живопис, Георги Ашиков за графика, Димитър Рашков за скулптура, Яне Гаджев като млад автор и Лукаш Конюши за чуждестранен автор. Всеки от тях получи парична награда и диплом.

Заместник-кметът на Община Плевен, Елина Димитрова, поздрави наградените и подчерта значимостта на събитието. Тя призова присъстващите да станат „посланици на доброто и красотата“.

На тазгодишното биенале бяха представени 490 произведения. Сред българските творци най-многобройно беше присъствието на автори от Плевен и региона, докато международното участие включваше 34 автори от различни държави, сред които Полша, Канада, САЩ и други.

Председател на журито беше Никола Енев от Съюза на българските художници (СБХ), което определи номинираните и наградените творци. Международното биенале на малките форми се провежда от 2002 г., с подкрепата на Министерството на културата на Република България, Община Плевен, СБХ, Международна фондация „Св. св. Кирил и Методий“ и Дружеството на плевенските художници.

Информацията е предоставена от Българската телеграфна агенция (БТА).

Вашият коментар