Министри от България и Молдова посетиха ферма в Долни Дъбник

Общество


Министърът на земеделието и храните в оставка Кирил Вътев и заместник министър-председателят и министър на земеделието и хранително-вкусовата промишленост на Република Молдова Владимир Болеа ще направят посещение на животновъдна ферма в село Петърница, Община Долни Дъбник, област Плевен, както е съобщено от българското Министерство на земеделието и храните.

Предвижданото за 10:00 часа посещение е част от двудневната програма на Владимир Болеа в България, осъществявана по покана на Кирил Вътев.

Вчера, на среща в Министерството на земеделието и храните, беше изразено мнение за значителния потенциал за сътрудничество между България и Молдова както в научен, така и в практически аспект. „Откриваме, че разполагаме със сходни проблематики, а разговорите оттук нататък ще се фокусират върху това как можем най-добре да си взаимодействаме за решаване на общите въпроси,“ сподели Вътев. Той посочи съвпаденията в предизвикателствата пред двете страни, включващи обезнаселването на селските райони, емиграцията на младите хора, прекомерното производство на зърно и недостига на плодове, зеленчуци, месо и мляко. Вътев също така отбеляза законодателна инициатива в Молдова, свързана със създаването на аграрна камара със задължително членство.

В рамките на вчерашния ден министрите са посетили и месопреработвателно предприятие, а след обхода на фермата днес, се очаква организацията на посещение във винарна.

Информацията в статията е предоставена от Ивона Величкова от БТА.