Министри почетоха жертвите на лагера Белене на Деня на признателност.

Плевен днес


На Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим, високопоставени представители на българското правителство, местната власт и обществеността се събраха в бившия концентрационен лагер Белене, за да отдадат почит на пострадалите през комунистическата ера. Събитието беше организирано от министрите на околната среда и водите Юлиян Попов, на правосъдието Атанас Славов и на културата Кръстю Кръстев.

Сред тези, които се преклониха пред мемориалната плоча и положиха цветя, бяха министърът на отбраната Тодор Тагарев, министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков, министърът на електронното управление Александър Йоловски, както и заместник-министри от различни ресори. В акта на поклонението участваха също кметът на Белене Милен Дулев и представители на неправителствените организации.

Белене е най-известният и дългогодишен концлагер в България, съществувал след 1944 г., а тази година се навършват 75 години от неговото създаване. Събитието бе засвидетелство на необходимостта от създаване на място за почет и възпоменание, доступно за обществеността, което да служи за урок за бъдещите поколения и да уважава историческата памет.

В допълнение, остров Персин, част от Беленския архипелаг, е природен парк с богатство от животински видове, като придава на района потенциал за развитие на екологичен, исторически и културен туризъм. Отдаването на почит на мястото беше отразено в пресцентъра на министерство на отбраната.

Източник на информацията: PlevenZaPleven