Министърът на културата: Българските театри не отговарят на европейските стандарти

Плевен днес


“Нито един български театър не отговаря на европейските изисквания, приети преди четири години”, тъжно отбеляза министърът на културата Найден Тодоров. Той коментира и инцидента, който се случи преди няколко месеца на сцената на театъра в Плевен, където падна и загина дете.

“Разследването на Министерството на културата е завършено, но прокуратурата все още води своето разследване. Нашите експерти, които бяха на място, откриха нередности. Макар че публичното изложение не е съвсем точно, трагедията е факт”, обясни той пред bTV.

Тодоров уточни, че е била обявена репетиция на детската школа към театъра в Плевен. Въпреки това, репетицията бе отменена без децата да бъдат информирани, че трябва да напуснат сцената. Два часа по-късно се случил този трагичен инцидент.

“Репетицията бе прекратена поради разногласия между режисьора и сценографа относно подготовката на сцената. Обаче въпросът за безопасността не бе обсъден”, допълни Найден Тодоров. Той е категоричен, че при работа на сцената, когато е ясно, че там няма хора, трябва да се работи така, че да не се застраши ничий живот и здраве.

“Три от децата се върнаха на сцената. Тогава беше изпусната пропадалото – дупка със стълби, която се отваря умишлено по време на някои спектакли. Пусната беше завеса за да скрие пространствата зад сцената от публиката. Очевидно, момичето е сметнало, че това е твърда повърхност, облегнало се е и така се е стигнало до този нещастен случаен инцидент“, добави министърът.

Тодоров посочи, че въпреки всичко, става въпрос за човешка грешка или по-скоро небрежност, защото сценичните работници е трябвало да проверят за присъствие на хора на сцената.

“По време на проверките стана ясно, че детската школа съществува в театъра повече от 20 години, но тя не е била легално и нормативно установена. Децата са представяли спектакли там, а преподавателите им са работили към школата на граждански договор. Школата е била импровизирано присъединена към театъра, но в действителност той не носи отговорност за нея“, категоричен е Найден Тодоров.

Според него инцидентът не се дължи на лошото състояние на театъра, а на пропуск.

Информацията в статията е предоставена от dnes.bg.