Министър уволни директора на УМБАЛ „Проф. Георги Странски“.

Плевен днес


Министърът на здравеопазването на България, проф. Христо Хинков, със заповед от 29 януари е уволнил доц. Цветан Луканов от длъжността директор на УМБАЛ „Проф. Георги Странски“ в град Плевен. В заповедта не са посочени причините за уволнението. Временно на мястото на Луканов е назначен проф. Димитър Стойков, който е хирург и заместник-ректор на МУ-Плевен. Стойков ще управлява болницата докато не се проведе конкурс за избор на нов директор, което трябва да стане преди края на мандата на текущия Съвет на директорите на 21 април 2024 година.

Преди това, на 19 януари, министър Хинков беше обявил конкурс за изпълнителен директор на същата болница, както и за други 9 болници, но тези заповеди за конкурси бяха отменени три дни след обявяването им. Министерството на здравеопазването (МЗ) мотивира отмяната с принципите за прозрачност и равнопоставеност в организацията на конкурсите и поетапното им обявяване с удължен срок за подаване на документи.

Проф. Стойков преди това е заемал поста директор на същата болница от 2004 до 2005 година и от 2009 до 2011 година. Той също е бил издигнат от политическа партия ГЕРБ за кмет на Плевен и е спечелил изборите през 2011 година на втори тур.

Източник на информацията: PlevenZaPleven