Млади плевенчани учат да разпознават фалшиви новини пред избори

Общество


Младежи от Плевен, учащи се в гимназиите на града и които за първи път ще упражнят своето право на глас на предстоящите избори за Европейски парламент, взеха участие в обучението „Провери и гласувай!“. Фокусът на сесията беше върху проверката на факти и способността да се различават истинските от фалшивите новини. Инициативата е организирана от представителството на Европейския парламент в България.

Младите хора бяха запознати с функциите на европейските институции, процеса на вземане на решения на европейско ниво и въздействието, което те имат върху живота на гражданите от страните-членки на ЕС. В дискусиите, модерирани от журналиста Георги Марчев от Factcheck.bg, плевенските младежи бяха стимулирани да размишляват върху правенето на фактчекинг на новини, видеоклипове и статуси в социалните мрежи и да търсят информация от надеждни източници.

„Младите хора, с които проведохме срещи до сега, направиха впечатление с активността си, ангажираността и интереса към европейски теми и проблематиката на дезинформацията. Отбеляза се, че те са добре информирани и ефективно могат да идентифицират ненадеждна информация“, сподели Калина Върбанова, пресаташето на Бюрото на ЕП в България, пред БТА.

Мартин Денев от Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ изрази убеждението си, че подобни дискусии помагат на младите хора като него да бъдат по-информирани за европейските институции и да вземат информирано решение при вота. Той сподели, че все още не е сигурен в избора си, но е убеден, че ще успее да вземе правилното решение и че бъдещето на Европа е в единството и общите ценности.

Филип Цветков от Професионалната гимназия по лозарство и винарство заяви, че е напълно информиран и вече е взел решение на базата на ключови теми като миграцията, джендър идеологията и Зелената сделка. Той разкри своята мечта за Европа на всички – на демокрацията, образованието, просперитета, мислителите и информираните хора. Филип подчерта, че политическата апатия е вредна за Европа, тъй като води до ниска избирателна активност и легитимност, което от своя страна може да доведе до неизпълнение на гражданските приоритети.

Накрая, участниците в обучението бяха предизвикани да създадат с конструктори своя визия за Европа и бъдещето ѝ.

Инициативата „Провери и гласувай!“ е реализирана до момента в Благоевград, Пловдив и София, като предстои да бъде проведена и в други български градове като Велико Търново, Бургас и Варна.

Информацията за тази статия е предоставена от Елина Кюркчиева от БТА.