Млади художници от НУИ „П. Пипков“ покориха публиката на годишната си изложба с талант и въображение [ПД]

Култура

Младите художници от НУИ „Панайот Пипков“ в Плевен покориха публиката на годишната си изложба с талант и въображение. 12 зрелостниците – 9-ма живописци и 3-ма скулптори, от випуск 2018 г показаха учебни и графични работи, както и различни творчески задачи в Къщата на художниците снощи. В отделна зала бяха експонирани 8 дипломни работи – 6 живописни и 2 скулптури.

Зрелостниците впечатлиха зрителите със своята откровеност, удачни творчески решения и зрели творби. Сред публиката имаше известни плевенски художници, както и преподавателите по изобразително изкуство в НУИ „П. Пипков“ Илиян Ангелов и Валентин Асенов – Хъкъла.

С топли думи и много обич преподавателките на завършващите Станимира Вълчева и Вяра Савова им пожелаха безоблачно бъдеще в красивия свят на изкуството.

„Колкото и да сте млади, неопитни и в началото на своя път, вие сте художници, артисти и всички знаем, че вашият път ще бъде трудно, но изпълнен с удовлетворение и вяра, стига да вървите уверено и упорито по него. Миналото ни заедно е изпълнено с много емоции, с много работа – свършена и несвършена. Последната година беше изключително напрегната, изпълнена с вълнения какво ще се получи на дипломните работи. За тях мога да кажа, че всички се впуснаха в едни доста сериозни задачи, които са част от настоящата експозиция. Младите автори се насочиха към изкуството на 19-ти век, към модерното изкуство. Може би стана така, защото са били докоснати от материала за изгрева на модерното изкуство, за който говорихме по история на изкуството. Желая ви да сте уверени, да бъдете същите хора, които сте, защото всички сте прекрасни личности, много радостни емоции, както и трудности, които ще успеете да преодолеете по своя творчески и житейски път“, каза Станимира Вълчева.

Вяра Савова пожела на младите си колеги да са живи и здрави, всеки от тях да намери пътя си и да се чувства комфортно там, където е тръгнал. „Вие си мислите, че вашият път е някъде, но не сте сигурни, че ще бъде там. Така че не се притеснявайте, ако нещо по пътя ви се случи – дай Боже да няма нищо лошо, но дерзайте. Животът е ваш и го държите в ръцете си. Нека имате много, много късмет и най-вече вяра във вас самите. Всички имате силата. Въпросът е да знаете какво искате. На добър път на всички и се надявам от време навреме да ни посещавате“, каза тя и подари по един цветен балон на всеки от зрелостниците. В допълнение тя сподели, че това е най-зрялата изложба, която възпитаници на Националното училище по изкуствата „Панайто Пипков“ в Плевен са правили през последните години.

Тази свежа, разнообразна и различна експозиция може да бъде посетена до 24 юни.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com