Млади художници от НУИ „П. Пипков“ ще се доказват на Национален конкурс в Трявна [ПД]

Култура

Осем млади художници от 10 и 11 клас на НУИ „Панайот Пипков“ в Плевен ще се доказват на Национален младежки конкурс за изящни и приложни изкуства и дизайн за ученици от 8 до 11 клас включително от средните училища по изкуствата, който ще се проведе на 8 и 9 юни в град Трявна. Плевенските възпитаници участват с живописни маслени работи на свободна тема, които техните преподаватели Валентин Асенов – Хъкъла, и Илиян Ангелов днес ще представят.
Конкурсът се организира от Министерство на културата. Един автор може да участва само с една творба в една от 15 специалности (живопис, графика, скулптура, художествена керамика, силикатен дизайн, художествена дърворезба и мебел, художествена обработка на метали, художествена тъкан, мода, рекламна графика/графичен дизайн, илюстрация и оформление на книгата, детски играчки, иконопис, стенопис, пространствен и промишлен дизайн, театрален, кино и телевизионен декор). Ще бъдат класирани по един участник на първо, второ и трето място в конкурса по всяка съответна специалност, като Министерство на културата ye осигури едногодишни стипендии на отличените.
Финансовата подкрепа е съгласно Наредбата за условията и реда за предоставяне на закрила на деца с изявени дарби. Откриването на изложба с конкурсните работи и обявяването на победителите ще е на 9 юни.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com