Мощите на Свети Никифор Прокажения посетиха Търновска епархия.

Общество


Търновската епархия посреща иконата със светите чудотворни мощи на Никифор Прокажения, съобщават организаторите. Мощите ще пристигнат първо в Габрово на 11 юни в храм „Успение Богородично“. Във Велико Търново на 16 юни светинята ще бъде тържествено изложена в центъра на Катедралния храм „Рождество Богородично“. Мощите са вградени в икона с образа на съвременния светец, чието успение е през 1964 година. Иконата ще престои през целия ден изложена в храма за поклонение от вярващите, а вечерта ще бъде отслужен молебен за здраве.
За свети Никифор се знае, че чува молитвите на вярващите много бързо и помага при хора, страдащи от рак, психични разстройства, сърдечни заболявания, зависимости, душевни проблеми, очни болести, безплодие, семейни неразбории и множество други тежки заболявания. Свети Никифор е роден на остров Крит през 1890 година. Разболял се е от проказа на тринадесетгодишна възраст и 60 години е страдал от тази болест. Целият си живот е прекарал в болница, изолиран от света. В Гърция го наричат тайния светец, тъй като неговите духовни подвизи са били известни само на малцината, които са го познавали. Неговият живот е бил изцяло посветен на Бога – той е пример за търпение, целомъдрие, молитва, себеотрицание и любов. Живял е тихо, носейки своя кръст на мъченик, без да пролява капка кръв.

Свидетелство за едно чудо е споделил отец Евмений, духовно чедо на св. Никифор, който се грижел за слепия и парализирания от проказата светец. Една нощ, когато отец Евмений се усумнил дали е изключил печката в болничната стая, той се втурнал обратно да провери дали не се е запалила. Когато тихо отворил вратата, с учудване видял светият във въздуха, на метър от земята, левитиращ и изпаднал в молитва.

Програмата по градовете за посрещането на иконата включва следното:
– 11 юни (вторник) – посрещане на иконата в храм „Успение Богородично“ в Габрово, молебен канон за здраве пред иконата, представяне на книгата „Свети Никифор Прокажения Чудотворец“, автор монах Симон Светогорец.
– 12 юни (сряда) – посрещане на иконата в храм „Успение Богородично“ в Горна Оряховица, молебен канон за здраве пред иконата, представяне на книгата „Свети Никифор Прокажения Чудотворец“.
– 13 юни (четвъртък) – посрещане на иконата в храм „Св. Димитър“ в Лясковец, молебен канон за здраве пред иконата, представяне на книгата „Свети Никифор Прокажения Чудотворец“.
– 15 юни (събота) – посрещане на иконата в храм „Св. Илия“ в Севлиево, молебен канон за здраве пред иконата, представяне на книгата „Свети Никифор Прокажения Чудотворец“.
– 20 юни (четвъртък) – посрещане на иконата в храм „Рождество Богородично“ в Павликени, молебен канон за здраве пред иконата, представяне на книгата „Свети Никифор Прокажения Чудотворец“.
– 21 юни (петък) – посрещане на иконата в храм „Св. Параскева“ в град Левски, молебен канон за здраве пред иконата, представяне на книгата „Свети Никифор Прокажения Чудотворец“.
– 22 юни (петък) – посрещане на иконата в храм „Преображение Господне“ в Свищов, молебен канон за здраве пред иконата, представяне на книгата „Свети Никифор Прокажения Чудотворец“.

Поради големия интерес, скоро програмата с излагането на мощите на св. Никифор Прокажения в Търновска епархия ще бъде допълнена.
/ХТ/

Информацията в статията е предоставена от кореспондент на БТА във Велико Търново Марина Петрова от БТА.