Мраморна статуетка на Бога на здравето е открита при разкопки край Белене [ИП]

Култура

Статуетка на мъжка фигура, подпряна върху тояга, около която се увива змия, е открита при тазгодишните археологически разкопки при римския кастел Димум край Белене. Фигурката е мраморна и е запазена от кръста надолу. Според Соня Лазарова, научен ръководител на археологическите проучвания, статуетката е на Бога на здравето.
Това е пореден сезон на археологически разкопки за проучване на Принципията на кастела Димум. И тази година, както и през 2017г, Министерството на културата отпусна 10 000 лева за разкопките. Такава сума е заделена и от бюджета на Община Белене, научихме от кмета на Белене Милен Дулев.
В разкопките, които тази година продължиха до средата на август, са агажирани 15 души, предимно младежи oт града. Заместник-ръководител на археологическата група е Венко Иванов, археолог от  Регионалния исторически музей-Плевен. Помощ оказва и Владислав Живков – докторант в Археологическия институт с музей – София, който е направил техническо заснемане на обекта. В групата са ангажирани местните  учителки Силвия Харизамова и Мая Ангелова.
При разкопките е разкрит югоизточния ъгъл на Принципията, което е позволило да бъде направен пълния план на сградата. Другата задача, която са си поставили участниците в археологическите разкопки, е проучване на ранната сграда от втората половина на I век, която е под основите на по-късна сграда, градена в края на III и началото на IV век.
Освен мраморната фигурка тази година са открити много малки, фини парченца от римска ризница, ранна монета, която предстои да бъде почистена и установено от кой период е.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт https://infopleven.com