Навършват се 96 години от рождението на маестро Иван Вълев – изтъкнат композитор и фолклорист

Последни новини


На 14 август 2024 г. се навършват 96 години от рождението на маестро Иван Вълев, един от изтъкнатите български композитори и фолклористи. Той е автор на голям брой песни за народен хор, за хор и оркестър. Иван Вълев е най-дългогодишният главен художествен ръководител на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци в Плевен. С решение на Общинския съвет от 2011 г. ансамбълът носи неговото име. Маестро Иван Вълев е удостоен с високи отличия – ордените „Кирил и Методий“ и „Стара планина“. Той е почетен гражданин на Плевен и през 2018 г. посмъртно е награден с „Кристално огърлие“ – най-високото отличие на СБМТД.

Иван Вълев е роден на 14 август 1928 г. в Луковит в семейството на чиновник. Основното и средното си образование завършва в своя роден град. Още като ученик е активен музикант в гимназиалния духов оркестър, оркестрант в оперетите на учителя по музика Дамян Брайков. Гимназия завършва през 1946 г. и е приет в Юридическия факултет на Софийския университет. Докато изучава правото, у него се заражда непреодолимо влечение и интерес към музикалното изкуство. Тази своя мечта той осъществява през лятото на 1948 г., когато след конкурсен изпит, включващ теоретични и практически дисциплини, е приет в Държавната музикална академия. През учебните години 1952-1953 и 1953-1954 г. е учител по музика в Луковитската гимназия. След осемгодишен престой в Луковит, напуска града през октомври 1960 г. и се премества да живее в Плевен, където първоначално постъпва в Детската музикална школа като преподавател по солфеж, елементарна теория и акордеон.

От 1 септември 1961 г., Иван Вълев е назначен за главен художествен ръководител на Северняшкия ансамбъл. Името на Иван Вълев безспорно се свързва със съдбата и бъдещето на ансамбъла. Като композитор, той създава голям брой хорови песни – а капела или с инструментален съпровод. Голяма част от тези песни са писани за нуждите на Северняшкия ансамбъл, включително признатите за шедьоври на нежния лиричен изказ песни „Тъкала ли си, момина мале“, „Неранза“, „Преклони са, булнеле“ и др. Като утвърден композитор и изтъкнат музикант в страната, той получава званието „Маестро“. Удостоен е с високи държавни и обществени отличия, между които „Златна лира“, „Кристална лира“ (1998), II награда на Национален конкурс за 16 детска певческа формация (1999), носител е на ордените „Св. Св. Кирил и Методий“ и „Стара планина“, и е почетен гражданин на родния си град Луковит и на Плевен.

Иван Вълев умира на 31 март 2010 г., но наследството му продължава да живее. През 2018 г., той е посмъртно награден с „Кристално огърлие“ – най-високото отличие на СБМТД.

„Изкуството – посветих му моя живот, служих му честно и всеотдайно според моите скромни възможности“, споделил маестро Иван Вълев.