Нагли апаши обраха цъфналите божури в Мъртвата долина на Скобелевия парк [ПД]

Акценти

Обраните божури
Нагли апаши са обрали цъфналите божури в Мъртвата долина на Скобелевия парк вчера, 1 май, информира Владимир Инчовски в социалната мрежа. Плевенчанинът завел децата си да се порадват на красивите цветя, символизиращи загиналите войници при обсадата на Плевен по време на Руско-турската освободителна война през 1877 г., но вместо положителни емоции изживял шок от неморалната гледка: двама души, вероятно семейство, берели усърдно червените цветове и ги слагали в чувал. Когато Инчовски задава въпроса защо правят това, нарушителите му отговорили, че ще правят каквото искат, защото имат права. След това последвали обиди и заплахи към втрещеното семейство.
Обраните божуриВъзмутеният гражданин веднага набира номер 112, за да съобщи за нарушението и да помоли да бъде изпратен полицейски автомобил. „През цялото това време бях обиждан и заплашван, че ще ме съдят и т.н. В момента, в който чу, че викам полиция, господинът се качи в автомобила си с цел да избяга! Аз застанах зад автомобила, за да не може да мине, но бях блъснат от МПС-то му!“, споделя Инчовски.
Авторът на нарушението.След 20 минути чакане, му се обаждат от ОД на МВР – Плевен, за да го информират, че нямат свободни коли. „А и това не било „тяхна работа“, защото паркът бил собственост на Общината и щели да се обадят на Общинския инспекторат?! След още десет минути дойде кола на инспектората. Оказва се, че общинските инспектори нямат почти никакви правомощия. След моето настояване да се установи нарушението, беше съставен констативен протокол и иззет един зеблен чувал с набрания цвят!“, добавя Владимир Инчовски, който е решен да проследи случая до край, т. е. дали ще последват санкции за нарушителите.
Автомобилът на нарушителя.Червеният божур е защитено от закона лечебно растение. Забранено е неговото бране от естествените му находища, както и изкупуването му, с изключение на определените квоти по региони. За Плевен обаче тази квота е нула. Министърът на околната среда и водите Нено Димов, на основание чл. 10, ал. 1, 2 и 3 от Закона за лечебните растения, разписа заповедта за 2018 г. за определяне на допустимите за събиране количества билки (кг сухо тегло) от естествените находища, извън територията на Националните паркове. Контролът по изпълнение на заповедта се възлага на Регионалните инспекции по околната среда и водите.
Полянката с цъфналите божури преди посегателството.Полянката с цъфналите божури преди посегателството.Полянката с цъфналите божури преди посегателството.Снимки: Владимир Инчовски и Plevendnes.com

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com