Над 10 милиона нови случая на деменция регистрира СЗО годишно.

Плевен днес


Деменцията е медицинско състояние, което се характеризира с ухудшени когнитивни способности и промени във поведението, често причинени от гибелта на нервните клетки в мозъка. Пример за такова заболяване е болестта на Алцхаймер, която е свързана с натрупване на амилоидни плаки и тау протеини в мозъка. Въпреки множествените изследвания на това състояние, учените все още не са изяснили напълно механизмите зад процесите, водещи до деменция.

В повечето случаи, деменцията се наблюдава при възрастни над 65 години. Според данни на Световната здравна организация (СЗО), ежегодно в световен мащаб се регистрират над 10 милиона нови случая на деменция, като се предвижда броят на засегнатите да нарасне до 139 милиона души до 2050 година.

Симптомите на деменцията включват проблеми с паметта, затруднения при вземането на решения и решаването на ежедневни задачи, апатия, нарушения на съня, депресия и поведенчески изменения като агресия и халюцинации. Тези промени могат да доведат до нуждата от настаняване на засегнатия в специализиран дом за грижа, където може да се осигури нужната подкрепа и безопасност.

При избора на подходящ дом за хора с деменция е важно да се обърне внимание на наличието на медицинска помощ, компетенции на персонала, както и на условията на безопасност и достъпност. Решението да се настани човек в старчески дом често е трудно и изисква задължително обмисляне на нуждите и благополучието на индивида.

Източник на информацията: PlevenZaPleven