Над 3 350 деца са записани в подготвителни групи за новата учебна година в област Плевен [ИП]

Образование

За учебната 2018/2019 година броят на записаните деца в подготвителни групи в област Плевен е 3 352, съобщават от РУО – Плевен, позовавайки се на данни от детските градини. Броят на 5-годишните деца, които ще посещават тази година подготвителна група, е 1730, а 6-годишните са 1622. Броят на сформираните групи за децата от 5 и 6 годишни е 235, като от тях 120 са самостоятелни едновъзрастови, а останалите са смесени.
Приемът на деца в детските градини е целогодишен, така че броят на децата може да се променя до началото на учебната 2018/2019 година и през цялата година. Целта е да бъдат обхванати всички деца, подлежащи на задължителна предучилищна подготовка, за което има създадени условия, осигурени места и достъп в детските градини и в подготвителните групи към училищата във всяка община в област Плевен.
От РУО – Плевен отчитат намаляване броя на децата, подлежащи на задължителна предучилищна подготовка, които са записани в подготвителните групи към детските градини и училищата за новата учебна 2018/2019 година. Причините са комплексни – демографски, свързани с намаляване броя на децата, родени през съответните години, някъде и миграционни – заминаване на родителите в чужбина или в други райони на страната. Например, през учебната 2017/2018 година поради заминаване в чужбина – 24 деца на 5-годишна възраст и 25 деца на 6-годишна възраст са напуснали предучилищното си образование в детските градини и в училищата с подготвителни групи в Плевенска област.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт https://infopleven.com