Над 30 сигнала за наводнения и свлачища в Плевен след силна градушка; временни промени в тролейбусното движение

Последни новини


Град Плевен беше засегнат от мощна буря с градушка, която нанесе сериозни проблеми на жителите и инфраструктурата на града. След падналата непогода, горещият телефон на Община Плевен (064 881 323) е получил над 30 сигнала за инциденти като наводнени приземни етажи и мазета, както и свлачища. Всички тези сигнали бяха незабавно препратени към съответните служби за отводняване.

Тежката ситуация засегна и транспорта в града, като се наложи спиране на движението на тролейбусите заради безопасността. Редица коли също са закъсали на критични позиции, като районите на Кооперативния пазар и завода „Мизия“.

Управителят на общинското дружество „Тролейбусен транспорт“, инж. Ангел Несторов, потвърди критичната ситуация, заявявайки че има „огромно пропадане в района на пицария ‘Дежа Вю’,“ което налага повече от един тролейбусен маршрут да бъде отклонен. Преминаването „ще става, както следва: Втора клинична база – ул. „Хаджи Димитър“ – ул. „Дойран“ / при кръстовището на ДНА /,“ преди да продължат по обичайния маршрут към Община Плевен.

Освен това, движението на тролеите към жк „Сторгозия“ е напълно блокирано заради наводненията при пазара и хипермаркет „Билла“. Въпреки това, инж. Несторов успокоява, че тролейбусите с номера 5 и 6 продължават да се движат без проблеми в посока жк „Дружба“.

Кметът на Община Плевен, д-р Валентин Христов, нареди на почистващите компании да започнат почистването на града в ранните утрешни часове, веднага след като водата се оттегли.

Според информация от плевенския филиал на НИМХ, валежите достигнали до 38 литра на квадратен метър за броени минути, което свидетелства за изключително интензивната буря.