Над 4000 именици празнуват Успение Богородично в Плевенско, Мария води класацията

Последни новини


На 15 август, православната църква отбелязва един от 12-те най-големи християнски празници – Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица, честван еднакво и от православни, и от католици. Според Светото писание това е денят, в който Божията майка напуска земния живот и отива при сина си.

В община Плевен празнуват 4521 именици, като 1254 от тях са с името Мария. Според справка, изготвена от общинския отдел ЕСГРАОН, в Плевен и региона има и 250 жени с името Марийка, 62 с името Мара, 820 с имената Мариани и Марияни, 284 с името Марина, 186 с името Мариета и 167 с името Мариела. Допълнително, 535 души носят имената Мариян и Мариан, 240 именици са с името Марио и 330 с името Марин/чо.

На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените раздават за здраве и в памет на починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица във своите житейски проблеми. В този ден се организират родови срещи с жертвоприношение – курбан за здраве, плодородие и защита от премеждия и болести.

„Честит празник на всички именици! Бъдете здрави!“, се призовава по случай празника.