НАП следи отблизо собственици на заведения с фискални задължения.

Плевен днес


Националната агенция за приходите (НАП) на България активно следи и взема мерки срещу заведения за хранене, чийто собственици се опитват да избегнат плащането на данъци и осигурителни вноски. В резултат на масови проверки проведени в началото на февруари, фискални служители и публични изпълнители събраха над 97 000 лева директно от касите на заведения с дългове. Проверките разкриха, че около 30% от проверените субекти вече са започнали да плащат задълженията си след среща с представители на агенцията.

Беше забелязано, че някои от заведенията са били затворени по време на проверките, а около 10% от фирмите са променили собственика или фискалните устройства, за да се измъкнат от отговорност. Представители на тези дружества ще бъдат насрочени за спешни срещи с местните дирекции на НАП за обсъждане на начини за погасяване на дълговете.

В случай че срещите и предприетите мерки не доведат до подобряване на плащанията, НАП предупреждава, че ще се вземат допълнителни стъпки включително постоянен мониторинг и започване на контролни процедури. Заместник-изпълнителният директор на НАП, Георги Димов, подчерта, че агенцията насърчава кооперативния подход с данъкоплатците, но няма да прави компромиси с опитите за избягване на данъчни задължения.

Източник на информацията: PlevenZaPleven