Нарушение на безопасността е причината за ЖП инцидента край Горни Дъбник

Общество

Най-вероятната причина за тежкия инцидент на междугарието Горни Дъбник – Телиш е непридържането към инструкциите за безопасност, информираха от пресцентъра на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ).

По-рано от МВР съобщиха за БТА, че е настъпила сериозна железопътна катастрофа край язовир „Горни Дъбник“. Два човека са били ударени от влак, при което единият е загинал. Инж. Бойчо Скробански от Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, морския и железопътния транспорт сподели с БТА, че скоростният влак е преминал със 110 км/ч.

От компанията допълниха, че в 22:00 ч. вчера вечерта между железопътните спирки Горни Дъбник и Телиш, скоростен влак, пътуващ от Варна до Мездра, се е сблъскал с двама жп служители – технически ръководител и главен инженер, от Железопътна секция – Враца, принадлежаща на НКЖИ.

Служителите са работили по рутинен ремонт на затворената за движение първа линия в отсечката. Инцидентът е станал на втория път, където се е осъществявало движение.

Техническият ръководител е починал на местопроизшествието, докато главният инженер е пострадал от въздушния поток на минаващия влак. Той е предаден на областната болница в стабилно състояние.

Информацията за статията е предоставена от Ирина Евгениева от БТА.