Национална кампания набира средства за паметник на героите от Дойран [ПД]

Акценти

Национална кампания набира средства за паметник на героите от Дойран, който ще бъде издигнат в Плевен. От днес, 4 май, има открита целева банкова сметка. Паралелно с това ще се разпространява юбилеен вестник „Дойран“ срещу дарение. Това ще е вторият брой на четивото, който излиза с идентична първа страница на първия брой, издаден през 1927 г по повод 10-годишнината от паметната битка при Дойран. Вестникът е в тираж 10 000 броя, като ще съдържа интересна информация за Девета пехотна Плевенска дивизия и черно-бели снимки, факти за командващия я генерал Владимир Вазов, както и за честванията на историческата дата назад в годините. Вестникът ще се разпространява в два пункта в центъра на Плевен, в които ще има поставени и кутии за дарения – в района на Театъра и на Водната каскада, както и в обществени сгради, културни институти и др. Четивото ще допринася не само за набирането на средства за каузата, но ще има и образователна роля за ученици и граждани.
За това информираха на пресконференция авторите на инициативата, които преди дни са регистрирали Сдружение „Героите на Дойран“. Председател на управителния му съвет е Даниел Димитров, членове са Иван Иванов, Иван Нинов, Атанас Данаилов, Ивайло Петров. Те изразиха надежда, че за 100-годишнината от паметната битка през септември 2018 г., както и по повод 150-тата годишнина от рождението на ген. Владимир Вазов, ще стартират реални дейности по изграждане на паметника. Паралелно с набирането на средства ще тече конкурс за архитектурен проект на паметника, който Общинският съвет в града одобри да се намира на мястото на бившия паметник „Альоша“.
Инициаторите на идеята увериха, че настоящият постамент ще остане и ще е част от бъдещия проект на монумента. Те изразиха надежда, че народните представители от Плевен, които заявиха, че ще се включат в кампанията, като дарят по една своя заплата, ще спазят обещанието си. Освен това призоваха всички народни представители да участват в каузата, чийто патрон е министърът на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов.
Имената на дарителите ще фигурират в дарителска подписка, а всичко около кампанията ще е абсолютно прозрачно, увериха организаторите. „Искаме доверието на обществото, защото не правим това за лични облаги, а водени от патриотични чувства. Всичко ще е прозрачно и ще е свързано с обществено обсъждане“, заявиха инициаторите на кампанията и добавиха, че необходимата сума за създаване на паметник е минимум 100 000 лева.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com