Незабравими музикални и културни събития в Плевен: 9-15 септември 2024

Последни новини


### Културни седмични прояви в Плевен за периода 09-15 септември

#### Летен театър

На 10 септември (вторник), Националното турне „Концерти с кауза“ 2024 ще се проведе в Плевен. Турнето е в подкрепа на хората с репродуктивни проблеми и на кампанията за повече българска музика в национален ефир. В Плевен на сцената ще се изявят обичаните изпълнители Маргарита Хранова, Нели Рангелова, Петя Буюклиева, Дует „Шик“, Милена Славова, Росица Ганева, дует „WEIL“, Искрен Пецов, Коцето Калки, Дует с кауза, Вокално трио „DEJA VU“, група „Спринт“, група „Хоризонт“, Красимир Недялков и група „ЖестиМ“. Специални гости ще бъдат децата и младите таланти от Музикален център Dori Dios – Плевен с ръководител Дори Люцканова, и Ивайло Иванов – поп изпълнител и автор на книгата „Господна награда“. Концертът ще се проведе под съпровода на оркестър „София“, а водещ ще бъде Веселин Пренеров. Началото е в 20:00 ч.

На 11 септември (сряда), Националният фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ заедно със „Симфониета“ – Враца ще представят концерт „Извори“. Диригент на концерта е маестро Георги Андреев. Билетите се продават в мрежата на Ивентим и билетната каса за Арт събития на пл. „Свобода“ 19. Началото е в 20:00 ч.

На 12 септември (четвъртък), кралицата на българската поп музика Мария Илиева ще направи дългоочакван концерт в Плевен като част от турнето ѝ „100 причини“. „Отдавна не съм правила концерт в Плевен и ми липсва,“ споделя Мария. „Нямам търпение да се срещнем, обещавам ви поне 100 причини да се чувствате добре, елате да ги умножим по 2!”. Билетите са в продажба в мрежите на Eventim и Grabo. Началото е в 20:00 ч.

#### Есенен джаз фест “Плевен” 2024

Между 12 и 14 септември, Плевен ще бъде домакин на VIII-ия Есенен джаз фест „Плевен“ 2024. Откриването ще бъде с концерта „Everybody need`s a little more jazz“ на Симфониета „София“, Джаз формация „София“, Венци Благоев и Ана Топалова. Концертът ще започне в 20:30 ч. Сцената за всички музикални събития ще бъде в парка на Регионалния исторически музей, а входът е свободен.

#### Зала „Катя Попова“

На 11 септември (сряда), Центърът за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания – Плевен ще проведе концерт „Ние сме сред вас“. Входът е свободен, а началото е в 17:30 ч.

#### Художествена галерия „Илия Бешков“

На 12 септември (четвъртък), ще се открие изложба на художника Иван Велчев – Йово. Началото на изложбата е в 18:00 ч.

#### Арт център 3 – Творителница О’Писменехъ!

На 9 септември (понеделник), ще се открие изложба на текстил на Ирина Николова. Началото на изложбата е в 18:00 ч.

#### Регионален исторически музей Плевен

На 12 септември (четвъртък), ще се открие фотографска изложба „Там, където губя себе си“ на Яница Генова в Регионалния исторически музей – Плевен. Откриването е в 17:00 ч.

#### Регионален военноисторически музей Плевен

На 11 септември (сряда), ще се проведе панихида в памет на загиналите воини в Третия щурм за Освобождението на Плевен. Панихидата ще се състои пред Костницата в „Скобелев парк-музей” и ще започне в 10:30 ч. На същия ден, в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” ще бъде открита постерна изложба „Историята на Скобелев парк-музей“. Откриването ще се състои в 11:30 ч.

#### ДКТ „Иван Радоев“ – Плевен

На 15 септември (неделя), ще бъде премиерата на спектакъла „Есенна соната“ от Ингмар Бергман. Режисьорът е Детелина Станева, а началото на спектакъла е в 19:00 ч.