НИМХ обяви жълт код за горещини в 11 области днес.

Плевен днес


Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) разпространи сигнал за повишените стойности на термометрите в единадесет региона на България, като активизира жълт код за топлинни условия. Районите, които попадат под предупреждението, включват части от Благоевград, Велико Търново, Видин, Враца, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Стара Загора и Хасково.

Със степента жълт код, експертите от НИМХ съветват гражданите да бъдат особено бдителни поради ожесточените температури, които могат да предизвикат здравословни трудности, особено сред уязвимите групи като болни, възрастни хора и деца.

Прогнозата за днешния ден обещава предимно слънчево време с лек до умерен ветровен поток от източно-югоизточната част на страната.

Очакват се максимални температури в диапазона от 32° до 37° градуса, с предвиждане град София да достигне приблизително 32°. Атмосферното налягане ще се понижи през деня и ще е под средното за месеца.

Условията на Черноморското крайбрежие също ще зарадват с ясно небе. Преди пладне североизточният вятър ще стихне, а следобед ще настъпи вятър от югоизток. Въздушните температури ще достигнат между 29° и 31°, като температурата на морската вода варира между 27° и 28°. Вълните ще бъдат силата на 2 бала.

В планините времето ще се задържи слънчево, предвид слаб ветерец от югоизток, засилващ се до умерен в по-високите области от северозапад. Термометърът на 1200 метра надморска височина ще отчете около 26°, докато на 2000 метра ще покаже около 18°.

Още в петък, времето обещава предимно ясно небе с поява на облаци в следобедните часове, над западните планински райони. Ветровете ще бъдат слаби, от източно-югоизточна посока и ще се укротяват в някои райони нощем.

Температурите ще продължат да се покачват и в петък максималните ще достигнат между 34° и 39°. Черноморието ще отчете температурни стойности между 28° и 32°.

През събота предимно в западната част на страната ще настъпи развитие на купести и купесто-дъждовни облаци. Възможни са краткотрайни дъждове с гръмотевици, особено в планинските райони, където съществува повишен шанс за интензивни явления. Западно-северозападният вятър ще се засилва. Температурите в повечето региони ще се запазят стабилни – около и над 35°, докато в по-ниските райони могат да достигнат до 38°-39°, но от северозапад започват да намаляват.

Информацията за настоящата метеорологична ситуация е предоставена от dnes.bg.