Нова съвместна магистратура за лечебни заведения в Плевен

Общество


Медицинският университет в Плевен и Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) стартират прием по новата магистърска програма „Икономика и организация на лечебните заведения“. Това е уникална програма, която се фокусира върху финансовото управление на лечебни заведения, според информация, предоставена от Велина Дукова от пресцентъра на плевенското висше училище.

„Програмата е създадена в отговор на растящата потребност от высококвалифицирани специалисти, които да могат да управляват финансовата страна на здравните институции в динамичния и сложен здравен сектор. Тя разширява знанията, придобити в сферата на здравния мениджмънт, и включва важни аспекти като финансово управление, осигурителни системи в здравеопазването, застраховане на медицински рискове и правна отговорност на лечебните заведения“, добавя Дукова.

„Завършилите курса ще получат магистърска степен с професионална квалификация „Икономист“, което ще ги превърне в пожелани кандидати за ръководни позиции в лечебни заведения. Такива знания са особено ценни за лекари със специализация „Здравен мениджмънт“, продължава Дукова.

Випускниците ще получат съвместен диплом от ВУЗФ и Медицинския университет – Плевен.

Кандидатстването за програмата „Икономика и организация на лечебните заведения“ става на база документи и ще продължи до 10 октомври 2024 г. Интересуващите се могат да подадат документите си онлайн през уебсайта на ВУЗФ.

Според Велина Дукова, обучението ще се извършва онлайн, за да бъде по-удобно за участниците, които са вече работещи лица. Първоначално курсовете ще бъдат провеждани от преподаватели на ВУЗФ.

Това е втората хибридна специалност, реализирана от Медицинския университет в Плевен. Университетът, в сътрудничество с Висшето училище по телекомуникации и пощи, създаде бакалавърска програма „Телемедицина“, която беше започната в 2022 година.

/ТС/

Информацията за тази статия е предоставена от кореспондента на БТА в Плевен, Елина Кюркчиева.