Няма желаещи да ремонтират Историческия музей в Плевен – сградата продължава да се руши [ПД]

Акценти

Прекратена е обществената поръчка за ремонт на Регионалния исторически музей в Плевен, тъй като не са се явили желаещи да реализират дейностите, информираха от пресцентъра на Община Плевен в отговор на въпрос на Plevendnes.com по темата. Обществената поръчка е била с три обособени позиции, една от които за „Изготвяне на работен проект и авторски надзор за обект: Фасадна консервация и реставрация и ремонт на покрив на Регионалния исторически музей – град Плевен“.

Сградата, която е на над 130 години и е паметник на културата с национално значение, продължава да се руши. Падат парчета от фасадата и цели корнизи. Някъде вече се виждат тухлите. На 3-4 маста покривът тече сериозно вътре в залите, има и няколко по-малки теча.

Потърсен за коментар, директорът на културния институт д-р Володя Попов коментира, че ремонтът, който приключи през 2013 година е бил некачествен и това са последиците от него. Или са икономисани материали, или са били некачествени, или работата е некачествена, е основният извод след анализ на фактите. Цели корнизи падат на тротоарите, заради некачествена мазилка, а течовете по тавана и фасадите са в резултат на конструктивни проблеми, смята директорът, който преди повече от 2 месеца е информирал местната власт за всички проблеми със сградата.

По думите му са необходими около 200 000 лева за планови ремонтни дейности. Ако работите са само аварийно-спасителни, тогава сумата възлиза на около 50 000 лева. Попов смята, че големи възможности дава Оперативна програма „Региони в растеж“, по която може да се кандидатства с проект за ремонт на сградата. „Всички проблеми могат да се решат с около 1 млн лева“, коментира още той.

От 1984 г Регионалният исторически музей в Плевен е разположен в тази внушителна по размери и с художествено-архитектурна и историческа стойност двуетажна сграда, която е паметник на културата с национално значение. Тя е построена през 1884-1888 г. по италиански проект за казарма.

В резултат от дългогодишния труд и всеотдайна дейност на вече три поколения музейни работници, днес културният институт е сред най-големите музеи в България с внушителен фонд от над 180 000 броя музейни ценности – документални и веществени свидетелства за историята, материалната и духовната култура, образци от живата и неживата природа, които са неделима част от националното ни културно-историческо и природно наследство.

Но опазеният вече повече от столетие дом на музея днес изглежда много зле. И ако не се предприемат спешни мерки за ремонтирането му, пораженията по него ще стават все по-сериозни.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com