Областен управител настоява за развитие пътната инфраструктура Плевен.

Областна администрация Плевен


Николай Абрашев, Областен управител на област Плевен, е изпратил писмо до Димитър Главчев – министър-председател на Република България, Виолета Коритарова – Касабова – министър на Регионалното развитие и благоустройството, и инж. Йордан Вълчев – председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”, в което изтъква проблемите свързани със строителството и бъдещата експлоатация на АМ „Хемус” в Плевен и региона. Той подробно е обяснил необходимостта от изграждане на довеждащата пътна инфраструктура и повдига проблеми свързани с транзитния трафик през града.

Агенция „Пътна инфраструктура” вече работи по избора на изпълнител за изработка на Оценка на съвместимост и Екологична оценка за пътни обекти по изискване на РИОСВ-Плевен. По окончателното приключване на екологичната оценка и одобрение на трасето, ще се пристъпи към изработка на проект на подробен устройствен план.

Югоизточният обходен път е от голямо значение за отклоняване на транзитното движение от града и предотвратяване на замърсяването. Републиканският път II-35 Плевен-Ловеч ще запази своето значение дори след изграждането на обхода, но пътят трябва да бъде подобрен с оглед на увеличения трафик и броя на инцидентите в последните години.

Областният управител предлага добавянето на още едно платно във всяка посока в участъка от км 13+500 до км 24+420. По време на работна среща, представители на местната власт, полицията и пътните служби са се убедили в необходижостта от ускоряване работата по двата ключови за региона проекта.

Въпреки предизвикателствата и нужните значителни финансови и експертни ресурси, реализацията на тези конструктивни инициативи е съществена за икономическото развитие на областта.