Областният управител на Плевен проведе консултации за състав на РИК

Областна администрация Плевен


На 01 септември 2024 год., Областният управител на област Плевен Николай Абрашев проведе консултации с парламентарно представените партии и коалиции в 50-тото Народно събрание за състава на Районна избирателна комисия (РИК) в 15-ти изборен район – Плевен, за произвеждане на изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г. Общият брой на членовете на РИК е 13, съответно разпределени между партиите и коалициите според броя на мандатите им в Народното събрание. Този състав включва: за коалиция „ГЕРБ-СДС“ – 4 членове; за коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“ – 3 членове; за партия „Възраждане“ – 3 членове; за партия „ДПС” – 1 член; за коалиция „БСП за България” – 1 член; за партия „Има такъв народ“ – 1 член.

На консултациите присъстваха представители на всички парламентарно представени партии и коалиции. Представителите на политическите сили постигнаха съгласие за председател, като определиха също така четирима членове за ръководството. За секретарското място бяха предложени три лица.

За резултатите от консултациите се състави протокол. Областният управител ще изпрати уведомително писмо до ЦИК с всички постъпили предложения и документи, като отбележи, че не е постигнато съгласие по всички въпроси относно ръководството на РИК – Плевен. Въпросът за определяне на последното място за зам.-председател и секретар ще бъде решен от ЦИК. В резултат на това ще се определят конкретните имена на зам.-председателите и секретаря.