Областният управител Николай Абрашев призова за безопасност на пътя.

Областна администрация Плевен


Областният управител на област Плевен, Николай Абрашев, отправя призив към всички участници в движението за повече разум, толерантност, внимателност и отговорност на пътя. През месец юли 2023 година, когато заемаше поста заместник – областен управител на област Плевен, Абрашев участваше в срещи, касаещи промени в Наказателния кодекс относно транспортните престъпления. Тогава той се срещна с народните представители от 15 МИР – Плевен и председателя на Комисията по правни въпроси към НС.

За девета поредна година Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL организира Ден без загинали на пътя в рамките на Дните на безопасността на пътя между 16 и 22 септември с мото „Остани жив! Пази живота!“. Тази година 18 септември е определен за Ден без загинали на пътя. Целта е да се организират събития, с които да се популяризира основното послание за намаляване на жертвите при тежки пътнотранспортни произшествия по пътищата на Европа и страната ни. Активностите от традиционната кампания на ROADPOL се обединяват с дейностите, посветени на Европейската седмица на мобилността от 16 до 22 септември.

Началото на кампанията е поставено през 2016 година. Дните на безопасността на пътя за Република България се провеждат под патронажа на министъра на вътрешните работи. Национален координатор на инициативата е Главна дирекция „Национална полиция“. Идеята за Дните на безопасността на ROADPOL е чрез всички възможни средства за комуникация да се популяризира в най-висока степен и сред максимален брой хора идеята за НУЛА загинали при пътнотранспортни произшествия поне за един ден.

В Деня без загинали на пътя – 18 септември, през цялото денонощие в наряд се назначават максимален брой служители с правомощия по Закона за движение по пътищата, за да се използват наличните технически средства за контрол.