Облачност и гръмотевични бури с градушки над западната половина страната.

Плевен днес


Днес над западната част на България ще преобладава облачност от типа купеста и купесто-дъждовна. Очакват се превалявания за кратко и бури с гръм и светкавици. При тези условия не е изключена и появата на градушки, както сочат данните, предоставени от Националния институт по метеорология и хидрология.

Най-силният интензитет на метеорологичните процеси се предвижда за северозападната територия. При усилване на конвективните облаци, временно се очаква и засилване на ветровете. В източната част на държавата времето ще е основно ясно с периоди на слънчево греене. Прогнозират се източни ветрове с умерена сила.

За районите Видин, Враца, Монтана и София – областият е обявен оранжев код поради ожиданията за обилни валежи от страна на НИМХ.

Жълт код за неблагоприятни атмосферни условия е в сила за другите части на Западна България, включително Плевен, Ловеч, София, Кюстендил, Благоевград, Перник и Пазарджик.

Температурите през този ден се очаква да достигнат от 27°-28° в западните участъци до 33°-34° в югоизточните области, като в столицата София те ще бъдат около 28°.

Атмосферното налягане, което е близо до месечната норма, е на път да падне леко.

Черноморското крайбрежие ще се радва на предимно слънчево време. Очаква се поява на ветрове от изток със средна сила. Дневните температури там ще варират между 24° и 27°, като водите на морето ще бъдат между 24° и 25°. Морското вълнение ще бъде силно до 2 бала, като към вечерта вълните се очаква да нараснат.

В планинските райони, разположени в Западна и Централна част на страната, ще периодично възникват купести, кумулонимбусови облаци, като в западните територии те ще бъдат значително по-масивни. В резултат от това се очакват краткотрайни, но понякога интензивни ливади, съпроводени с гръмотевични бури. Ветровете ще духат слабо до умерено от източно-югоизточно направление и ще се усилват при конвективни процеси. Температурите на височина 1200 м ще достигнат около 22°, докато на 2000 м – около 16°.

В петък атмосферата над Западна и Централна България ще продължи да е нестабилна и отново ще бъдат наблюдавани кумулонимбусови облаци. Интензитетът и обхватът на атмосферните събития обаче ще бъдат по-слаби. В западната половина на страната в много райони ще има разсеяни краткотрайни превалявания и гръмове. Рискът от мощни локални бури и градушки остава по-висок, особено в Рило-Родопската област. Термометрите отново ще показват максимални стойности между 29° и 34°. В източната част на България времето ще остане ясно, с лек до умерен вятър от изток-югоизток. Събота предвещава слънчеви дни с незначително нарастване на купестите облаци над планинските райони през следобедните часове. Температурите ще запишат леко увеличение от 1-2°.

Информацията е предоставена от dnes.bg.