„Обсъждат качество закуски ученици на среща в Плевен.“

Плевен днес


В училището „Св. Климент Охридски“ в Плевен се състоя среща, обсъждаща качеството на безплатните закуски, които се предоставят на младшите ученици. Срещата беше събрала училищно ръководство, родители, представители на местната образователна администрация и Общинския съвет, включително Наталия Цанева. Така също присъстваха и експерти от Регионалната здравна инспекция, представители на фирмите доставчици на закуските. Срещата беше инициирана след оплаквания от родители за лошото качество на храната, което предизвика проверка от Община Плевен.

По време на дискусията беше коментирано, че текущият бюджет от 1 лев на ден за закуска на ученика не е достатъчен за осигуряването на качествена и здравословна храна, поради което се обсъждаше възможността закуските да бъдат субсидирани с повече средства, като се предлагат три дни в седмицата по 2 лева за закуска вместо текущите пет дни по 1 лев. Този вариант бе одобрен от родителите.

Диетолог подчерта важността на правилното хранене, като изтъкна, че децата трябва да правят четири хранения на ден. Той изрази критика към предлаганите до момента тестени закуски, които не отговарят на стандартите за здравословно хранене. Фирмата доставчик увери всички, че спазва необходимите норми и нямат компромис с качеството.

Родителите активно участваха в дискусията с въпроси и предложения за подобряване на менюто, като бяха направени предложения за включване на повече плодове и зеленчуци. Мнения бяха изказани и в подкрепа на тестените закуски, стига да са без колбаси и с млечни компоненти. Родителите не изразиха забележки относно млечните продукти, които децата получават. За да се събере общата перспектива на родителите относно детското меню, им беше раздадена анкета за попълване.

Информацията за събитието беше предоставена от пресцентъра на Община Плевен.

Източник на информацията: PlevenZaPleven