Обществени обсъждания на ИТИ в област Плевен започват.

Плевен днес


Звеното за публични консултации при Регионалния съвет за развитие на Северозападния регион обявява началото на обществени обсъждания относно концепции за интегрирани териториални инвестиции (ИТИ), отнасящи се до област Плевен. Средства в размер на 57 милиона лева са предвидени за реализацията на тези инвестиции, като по-голяма част от тях се очаква от Програма „Развитие на регионите“, заедно с финансиране от други програми.

Една от концепциите, представена от Община Долна Митрополия, включва инициативи в сферите на образованието, здравеопазването и туризма, като се очаква нужда от над 17 млн. лв. за изпълнението на проектите. Друга концепция, предложена от Професионалната гимназия по механоелектротехника в Плевен, акцентира на дуалното образование, търсейки финансиране от програмата за образование в размер на 250 хиляди лева. Третата концепция, на Медицинския университет в Плевен, цели подобрения в здравеопазването и образованието с бюджет над 52,5 млн. лв., от които около 40 млн. са за дейности в област Плевен.

Обществените консултации ще включват презентации и обсъждания в различни градове, като интересуващите се могат да дадат своя принос чрез електронна поща и онлайн анкети. Паралелно с тези процеси ще се извърши финансова и техническа оценка на представените концепции, с цел да бъдат приоритизирани според тяхното значение за териториалното развитие на региона, след което проектите ще кандидатстват за финансиране от отделните програми.

Източник на информацията: PlevenZaPleven