Общината одобри отчета относно управлението на своята собственост за годината 2023.

Общини Общински съвет Плевен


На заседание на Общинския съвет в Плевен е бил приет отчет за състоянието и управлението на общинската собственост за годината. Отчетът е подкрепен с 35 гласа „за“ и 4 „въздържали се“. Кметът на Общината според законодателството е длъжен ежегодно да информира съвета за състоянието и резултатите от дейността на общинската собственост.

Общинското предприятие „Жилфонд“ е отчело приходи, надхвърлящи планираните, включващи наеми от жилища, нежилищни помещения и терени, както и такси за поставяне на хладилни витрини и летни градини. Общо приходите са възлизали на близо 1.7 милиона лева.

„Център за градска мобилност“ също е отбелязало приходи, макар и под планираните, с основен дял от автогари, паркинги и сини зони. Приходите от тази дейност са достигнали приблизително 1.5 милиона лева.

Справката за „Управление на общински земи и гори“ показва, че предприятието е успяло да надхвърли плана си, реализирайки приходи от близо 2.03 милиона лева, включващи наеми от земя и продажби на услуги, стоки и продукция.

Общинското предприятие „Акварел“ е реализирало 156 хиляди лева приходи, което е под очакваното, като сред приходите са и такси от зоопарка и рекламно-информационни носители.

Отдел „Местно икономическо развитие и защита на потребителя“ е надминал приходните си очаквания, като са реализирани приходи от наеми на общински имоти и права на поставяне на павилиони.

Отчетът включва също информация за приходите от концесии, които са достигнали 234 хиляди лева, и за сделки, свързани с разпореждане с общински имоти, включвайки продажби и безвъзмездно ползване на имоти. Общите приходи от продажба на общински имоти през търг през годината са отчетени на 1.89 милиона лева.

В заключение, отчетът посочва, че са регистрирани и се поддържат досиета на общински имоти, сред които 9 628 действащи акта и 84 новосъставени през отчетния период.