Община Белене кандидатства с проект за детски градини по програма

Общество


Община Белене ще участва в конкурси с проект по програма „Образование“ (2021 – 2027 г.). Кметът Милен Дулев предложи инициативата, която бе обсъдена и одобрена на днешното заседание на Общинския съвет (ОбС) в крайдунавския град. Това информира д-р Бистра Павловска, председател на ОбС, за Българската Телеграфна Агенция (БТА).

Проектът включва две детски градини в Белене – „Мечта“ и „Знаме на мира“ и обхваща 125 деца. Той цели организирането на различни занимания по интереси, тематични срещи и беседи, посещения в музеи, художествени галерии и институции, свързани с театър, танци, културно и природно наследство, както и спортни и музикални мероприятия. Проектът е с общ бюджет от 178,634.40 лв., като финансирането е 100 процента безвъзмездно за период от 18 месеца.

На днешната сесия съветниците в Белене утвърдиха и отчета за касовото изпълнение на бюджета на общината и сметките за средства от Европейския съюз за първата половина на настоящата година, информира допълнително д-р Павловска. Взето е още и решение за възлагане на обществена услуга, осъществявана по проект „Грижа в дома“, финансирана от Програма „Развитие на човешките ресурси“.

Дневният ред на заседанието бе разширен с нова точка, касаеща отпускането на временен безлихвен заем на Сдружение Местна инициативна група „Белене – Никопол“. Средствата са предвидени за реализация на нов проект на сдружението, „Опознай и съхрани българското – предай нататък. Пътят на зрънцето, шевицата и песента!“.

Източник на информацията: БТА. /ТТ/