Община Плевен налага глоби за неправилно изхвърляне на производствени отпадъци

Последни новини


Община Плевен настоява за строго спазване на регулации относно управлението на производствените отпадъци. В съобщение за пресата, местната власт подчерта ангажимента на фирмите да се грижат за околната среда, като изхвърлят производствените си отпадъци единствено и само в специално предвидените за целта контейнери. Ефективни мерки се предприемат от фирмите, с които са сключени договори за почистване и управление на отпадъците, за опазване на хигиената и чистотата не само в самия Плевен, но и в малките населени места в региона.

Съгласно Наредба № 2 за опазване на околната среда, всички граждани, фирми и организации са задължени да осигурят съдове за своите производствени отпадъци. „Да си осигурят, със собствени средства или чрез конкретен договор със специализирана фирма, необходимия брой съдове за производствени отпадъци и тяхното извозване,“ постановява чл. 15, ал. 14 от наредбата. Така дефинираните „производствени отпадъци“ включват тези, които се генерират в резултат на промишлена, стопанска и търговска дейност.

Проблемите, осветени в съобщението, се фокусират върху хартиените кашони, изхвърляни от търговски обекти в съдовете за битови отпадъци, което често причинява повреди на машините за сметосъбиране и води до забавяне в графика за извозване на отпадъците. Това вреди на ефективността на услугата и засилва натиска върху обезпечените ресурси.

За борба с неправомерното изхвърляне на отпадъци, в наредбата са посочени също така и санкциите за нарушителите. При установено нарушение се налага глоба в размер от 300 до 5 000 лева за изхвърляне на производствени отпадъци в непредвидените съдове, а глоба от 50 до 300 лева за депониране на отпадъци извън определените места. Общината апелира към строго спазване на наредбите, предпазливо отношение към екологията и намаляване на вредните воздействия върху околната среда.