Община Плевен намаля щатове и увеличава заместник-кметовете.

Общество


В Плевен се намалява с десет процента числеността на общинската администрация. Това решение прие Общинският съвет на днешното си заседание, като беше обсъдено предложение, внесено от кмета д-р Валентин Христов, за актуализация на структурата на администрацията.

Предложението беше одобрено с 28 гласа „за“, 9 общински съветници гласуваха „въздържал се“, а един беше „против“. Съгласно новото решение, заместник-кметовете на Плевен се увеличават от трима на четирима. Добавя се нов заместник-кмет с ресор „Обществен ред и сигурност“, което следва изискванията на редица закони – Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, Закона за резерва на въоръжените сили, Закона за защита при бедствия и Закона за противодействие на тероризма.

По време на дебатите стана ясно, че щатните бройки се намаляват с цел оптимизация, но и за освобождаване на средства, предназначени за повишаване на заплатите в администрацията. Така се цели привличането на млади квалифицирани специалисти. Кметът отбеляза, че в момента на работа в общината се намират пенсионери, които не са заменени от нови кадри поради ниските възнаграждения, липсата на търсена приемственост в предходните години.

Съгласно решението, принето днес, администрацията на община Плевен се редуцира до 325 щатни бройки, вместо предишните 360. Броят на дирекциите се намалява от 11 на 9, а отделите се редуцират от 29 на 28. Ще се запази числеността на администрацията в кметствата и населените места на ниво 79 души.

Информацията за тази статия е предоставена от Елина Кюркчиева от БТА.