Община Плевен организира инициативи за Европейската седмица на мобилността 2024

Последни новини


### Община Плевен се включва в Европейската седмица на мобилността с разнообразни инициативи

Плевен, 17 септември 2024 – Община Плевен отново се присъединява към Европейската седмица на мобилността, която се отбелязва от 16 до 22 септември. Тази година темата е „Споделено пространство за всички“, като основните цели на инициативата включват увеличаване на обществените пространства, насърчаване ползването на обществен транспорт, активна мобилност, минимизиране на зависимостта от автомобили, намаляване на ненужните пътувания с кола и развитие на транспортната инфраструктура с нови паркове и алеи за ходене пеша.

Във връзка със събитието, Община Плевен призова гражданите да се придвижват до работните места или училище без личен автомобил тази седмица, за да се стимулира ходенето пеша, ползването на обществен или алтернативен транспорт. „Плевен е единственият град у нас с изцяло екологичен обществен транспорт – всички маршрути от градската транспортна мрежа се покриват от тролейбуси и електробуси,“ поясняват от общината.

На 21 септември (събота), Община Плевен ще организира редица инициативи в рамките на Европейската седмица на мобилността:

– По линиите с номера 7, 33 и 44 на „Тролейбусен транспорт“ – Плевен, водещи до спирка „Моста“ в парк „Кайлъка“, гражданите ще имат възможност да се придвижват безплатно в часовия диапазон от 08.00 ч. до 09.00 ч.

– В 09.00 ч. в парк „Кайлъка“, със съдействието на сдружение „Да бягаш“ и магазин „Декатлон“, ще се проведе спортен празник, посветен на мобилностите в свободното време. От моста ще бъдат дадени четири последователни старта на различни дисциплини без състезателен характер:

– 09.00 ч. – 5 km Pleven Run – бягане по традиционния съботен маршрут;
– 09.45 ч. – лекция от представител на КАТ за ползите от придвижването без автомобили и разяснение на правилата при управление на велосипед;
– 10.00 ч. – велопоход от моста до обръщалото след тенис-кортовете;
– 10.05 ч. – обиколка с тротинетки (обикновени) за деца над 6 години от моста до колелото при паметника на ген. Иван Винаров;
– 10.10 ч. – обиколка с тротинетки (обикновени) за деца до 6 години по двете алеи в района на моста.

От 09.00 ч. до 11.00 ч. магазин „Декатлон“ ще осигури мобилно спортно оборудване на поляните в началото на парка за всички, които желаят да спортуват и се забавляват извън стартовете.

На всички участници в събитието ще бъдат раздадени тематични награди, а в 11.00 ч. ще бъде изтеглена томбола за големите награди – колело и тротинетка.