Община Плевен осигурява достъпна среда за зала „Балканстрой“ чрез субсидия

Последни новини


Община Плевен подписа договора за финансиране на проекта за достъпна среда за хора с увреждания за зала „Балканстрой“

Плевен, 03 септември 2024 – Важна стъпка към създаването на по-добра среда за хората с увреждания беше направена в Община Плевен. Местната администрация подписа договор с Агенцията за хората с увреждания за получаване на субсидия за изпълнение на проекта „Осигуряване на достъпна среда в зала „Балканстрой“, гр. Плевен”.

Проектът на общината беше одобрен за отпускане на финансиране от Агенцията за хората с увреждания, като целта му е да бъде изградена достъпна архитектурна среда за хора с увреждания на културни, исторически и спортни обекти. Отпуснатата субсидия възлиза на 26 160 лв., а договорът е сключен за срок от 36 месеца. Срокът за извършване на необходимите дейности за постигане на резултатите е определен на 4 месеца от подписването на договора.

В рамките на административния договор предстои доставка и монтаж на платформен подемник на вътрешното стълбище в залата. Целта на изграждането на достъпната среда е да се създадат предпоставки за активно социално включване на хората с увреждания, които имат специфични потребности при пространственото си придвижване. Това ще допринесе за тяхното по-активно участие в културния, обществения и спортния живот, повишаване на обществената им значимост и личностно самочувствие.

Зала „Балканстрой“ е снабдена с трибуни за зрители и се използва както за тренировъчна, така и за състезателна дейност. Капацитетът ѝ е 1 000 седящи места, и тя редовно приема спортни събития като баскетбол и волейбол. В нея играе домакинските срещи и провежда тренировките си плевенският баскетболен клуб „Спартак“.