Община Плевен отчита над 80% изпълнение на данъчните приходи

Общество


### Данъчните приходи в община Плевен достигат над 80% изпълнение към края на август

Изпълнението на данъчните приходи в община Плевен към края на месец август е над 80 процента. Тези данни предоставя Дирекция „Приходи от местни данъци и такси“, съобщават от общинската администрация.

При годишен план от 29 милиона лева, отчетеното изпълнение възлиза на 23.5 милиона лева. За същия период на 2023 година изпълнението е 22 милиона лева. Относителният дял на групата приходи от местни данъци и такси представлява 14.91 процента от общото изпълнение на приходите на Община Плевен.

Постъпленията от данъка върху недвижимите имоти са 8.1 милиона лева при годишен план от 9.7 милиона, което съответства на изпълнение от 83.5 процента. При данъка върху превозните средства постъпленията са 4.71 милиона лева, или 79.8 процента от планираното за годината.

Приходите от такса за битови отпадъци са с най-голям относителен дял от видовете общински такси – 6.43 процента от всички приходи. От планираните 7.4 милиона лева към момента са събрани 6.5 милиона лева, което представлява 87.8 процента.

БТА припомня, че към 30 юни директорът на Дирекция „Местни данъци и такси“ в Община Плевен, Огнян Иванов, отчете ръст в събираемостта на данъците. Само за първите шест месеца на годината са събрани над 20 милиона лева.

#### Източник: БТА