„Община Плевен отчита ръст в данъчните постъпления за 2024“

Общество


Община Плевен отчита ръст в събираемостта на местните данъци и такси през първата половина на 2024 година в сравнение със същия период на предходната година, според представените днес данни от Огнян Иванов, директор на Дирекция „Приходи от местни данъци и такси“. По данни към 30 юни, приходите от данък „Недвижими имоти“, който е основен за общината, достигат 7,5 милиона лева, което е 77 процента от плануваното за годината. В сравнение с предходната година, се наблюдава увеличение от седем процента за първите шест месеца на 2024 година, отбелязва Иванов.

От данъка върху превозните средства за общината са събрани 3,8 милиона лева, което е 65 процента от годишния план, като тук има растеж от два процента. Данъкът за придобиване на автомобили или имоти също показва повишение. Той е пряко зависим от икономическата активност и постига 52 процента изпълнение, което е с около десет процента повече в сравнение с миналогодишния период, приходите достигат почти три милиона лева към края на юни.

Събираемостта на такса „Битови отпадъци“ в първото полугодие е около 80 процента, което е приблизително 6,2 милиона лева. Тук се наблюдава увеличение с около пет процента спрямо 2023 година.

Към момента, общите постъпления от местни данъци и такси достигат 20,7 милиона лева, което е около 1,2 милиона лева повече в сравнение с миналата година, изтъкна Иванов.

Информацията за тази статия е предоставена от кореспондент на БТА в Плевен, Елина Кюркчиева от БТА.