Община Плевен отчита ръст в приходите от данъци и такси.

Общество


От старта на кампанията за събиране на местни данъци и такси, Община Плевен отчита увеличение в плащанията. Постъпленията до момента надхвърлят с около 1 млн. лв. сравнено със същия период на предходната година, сподели Огнян Иванов, директор на Дирекция „Приходи от местни данъци и такси“.

„Постъпленията от данъка върху недвижимите имоти в момента са 2 550 000 лв., което е 26 процента от годишния план и надхвърля изпълнението от миналата година, когато процентът на събраните суми беше 23%“, посочва Иванов.

„Приходите от данъка върху превозните средства показват реализация на 31 процента от годишния план, като тук се забелязва подобрение, тъй като плащането на този данък е свързано с годишния технически преглед на автомобилите“, добавя той.

Главен източник на приходи сред таксите, които дължат гражданите, остава тази за битови отпадъци с реализация от 30 процента или 2 270 000 лв.

Иванов също така сподели, че „приятна изненада представляват постъпленията от данъка върху придобиване на имущество по възмезден начин – данъкът, който се плаща при нотариус в случай на покупка на моторни превозни средства или имоти. Тази събираемост е повече зависима от икономическата активност и пазарните условия, а не от влиянието на дирекцията.“ Досега годишният план по този данък е изпълнен на 23 процента с приходи от 1 350 000 лв.

Огнян Иванов напомня за отстъпката от 5 процента при покриване на цялостното задължение по местните данъци и такси до 30 април. Жителите на Плевен имат възможност да изплатят задълженията си и на две равни вноски до края на юни и октомври.

Информацията за статията е предоставена от Елина Кюркчиева от БТА.