Община Плевен подкрепя изграждане на първото състезателно БМХ трасе в България

Последни новини


Община Плевен съдейства с техника за изграждане на първото състезателно БМХ трасе

Община Плевен осигури необходимата техника за изграждането на първото състезателно БМХ трасе в България, разположено в Плевен. Благодарение на машините на „Инжстрой“ ЕООД – багер, фадрома, трамбовки и валяци – насипната земна маса ще бъде оформена като специализирани препятствия по трасето, включително стартов хълм, виражи, скокове и ролетки. Инициативата за оказване на съдействие е на кмета на Община Плевен д-р Валентин Христов и на председателя на Общинския съвет – Плевен доц. д-р Иван Малкодански.

„Предложението върху общински терен в Плевен да бъде изградено състезателно БМХ трасе получи одобрение от местния парламент на Плевен през октомври 2019 г.“ съобщават местни източници. Във връзка с изграждането на трасето, съветниците гласуваха за имота да се учреди 10-годишно безвъзмездно право на ползване за сдружение „Туристическо дружество Кайлъшка долина – Плевен“. Бъдещото трасе ще е разположено на площ от 8 982 кв. м на ул. „Марибор“ № 1.

От Управителния съвет на Колоездачен клуб „Кайлъка Райдърс Плевен“ са изчислили, че около 15 000 лв. ще бъдат достатъчни за изграждане на трасето в най-основни линии, така че да е подходящо за каране, но само в сухо време. „Целта е непосредствено след като се то направи, да се организира и първи национален шампионат с помощта на Българска федерация по колоездене,“ заявиха от клуба. Те допълват, че изграждането на такова трасе предоставя възможност за провеждане на различни първенства и състезания – от международен ранг до междуградски и междуучилищни спортни прояви. Това ще бъде възможност и за регулярни тренировъчни занимания с деца от различни възрастови групи, които да подобрят основните си умения по колоездене и да ги прилагат в различни стилове като спускане, 4х, Ендуро и XС.

*Снимките са от фейсбук страницата на Колоездачен клуб “Кайлъка Райдърс Плевен“