Община Плевен реновира родния дом на Гена Димитрова, превръщайки го в музей

Последни новини


Община Плевен обяви началото на ремонтните дейности по обновяването на къщата на покойната Гена Димитрова в Беглеж, с намерението да превърне дома на известната оперна певица в културен музей. В знаковата сграда ще бъде разположена изложбена зала, а сред запазените лични вещи на примата е и нейното пиано.

На срещата в Община Плевен, посветена на реновационния проект, участваха Елина Димитрова – Заместник-кмет по „Хуманитарни дейности“, Анелия Дечева – началник на отдел „Култура и туризъм“, както и кметът на с. Беглеж, Георги Данов. Особено емоционален бе приносът на Милена Стойкова, дъщеря на Гена Димитрова, която взе участие в дискусиите.

„Изразявам голямо удовлетворение от начина, по който община Плевен подхваща инициативата за запазване паметта на майка ми,“ сподели Милена Стойкова, демонстрирайки луксозни албуми с фотографии и дискове с записи на знаковите изпълнения на Гена Димитрова, които тя подари на събралите се.

Екипът, отговорен за проекта, проведе срещи в Министерството на културата, за да обсъди процедурите за одобрение и потенциалното държавно финансиране на предстоящите работи. „Имаме желанието и волята да превърнем дома на една от най-великите български оперни певици в място, което ще посреща почитатели на нейното изкуство от страната и света,“ заявиха от Общината.

Инициативата по ремонта на родната къща на Гена Димитрова подчертава стремежа към опазване и уважение на културното и историческото богатство на страната и подкрепата за тези ценности от страна на общинската администрация и местната общност.