„Община Плевен се присъединява към системата за опасни отпадъци на Левски“

Последни новини


**Община Плевен се включва в организираната от Община Левски система за събиране на опасни отпадъци**

*четвъртък, 29 август 2024*

Община Плевен официално се присъединява към съществуващата система за събиране на опасни отпадъци, организирана от Община Левски посредством мобилни събирателни пунктове. Това решение беше взето на днешното редовно заседание на Общински съвет – Плевен. Решението предвижда подписване на договор между двамата кметове – д-р Валентин Христов (кмет на община Плевен) и Любка Александрова (кмет на община Левски).

Центърът за събиране и временно съхранение на опасни отпадъци от домакинства е изграден в град Левски. Той е част от проект „Проучване и разработване на пилотни модели за екологосъобразно събиране и временно съхранение на опасни битови отпадъци от домакинства“ по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Проектът включва предоставяне на специализирани мобилни пунктове за събиране от населените места на община Левски, както и общините Никопол, Белене и Пордим. Община Левски е получила всички необходими разрешителни документи по Закона за управление на отпадъците (ЗУО) и е готова да предоставя услугата на територията и на други общини.

Опасни отпадъци, които ще се събират, включват бои, лакове, разредители, грундове, домакински препарати и химикали, фармацевтични продукти, масла, излязло от употреба електронно и електрическо оборудване, батерии и акумулатори. Договорът не обхваща събирането на газове, взривни вещества, радиоактивни и инфекциозни материали.

Общинските съветници одобриха предложението за включване в тази система, като по този начин се цели ефективно управление на опасните отпадъци и опазване на околната среда.