Община Плевен стартира кампания за безопасно управление на електрически тротинетки в училищата.

Последни новини


Община Плевен започва разяснителна кампания в училищата относно управлението на електрически тротинетки. Целта на инициативата е децата да бъдат информирани за правилата за движение и управление на електрически превозни средства, определени в общинската Наредба №3 за обществения ред при използване на пътни превозни средства на територията на община Плевен. Началникът на отдел „Инспекторат“ в Общината, Николай Георгиев, съобщи за началото на кампанията на днешното оперативно заседание на общинското ръководство.

Георгиев заяви: „Искаме да обясним на децата къде, кога и как могат да карат електрически тротинетки. Идеята ни е чрез класните ръководители да достигнем до тях и да разясним, че не само те като водачи на тези електрически тротинетки могат да пострадат, но и да наранят пешеходци“.

Специални флаери ще съдържат нормативните изисквания към водачите на електрически тротинетки, както и информация за местата в града, където могат да се управляват и какви са ограниченията. Тези листовки ще бъдат раздадени в училищата, за да достигнат до по-голям брой деца на възраст между 12 и 17 години. При интерес от страна на училищните директори ще бъдат организирани и срещи с младежите.

От няколко месеца в Плевен се провежда специализирана акция срещу нерегламентираното движение на електрически тротинетки в централната пешеходна част на града, провокирана от многобройни сигнали и жалби на граждани срещу „летящи тротинетки“. Инициативата е съвместна между Общинския инспекторат и служители на МВР от Първо и Второ районно управление чрез общи патрули. В първите дни акцията имаше превантивен характер, с цел да се даде повече гласност къде може да се управляват тези превозни средства и какви са наказателните последствия за нарушителите. През този период бяха проверени и предупредени над 230 лица, предимно тийнейджъри на възраст до 17 години, поставени бяха и предупредителни табели по централната пешеходна зона.

Правилата за индивидуалните електрически превозни средства /ИЕПС/ в община Плевен, регламентирани в действащата общинска Наредба №3, гласят следното:

– Движението на тротинетки е забранено в Градската градина, по пл. „Възраждане“, пл. „Стефан Стамболов“, ул. „Васил Левски“ – в зоната от пл. „Възраждане“ до пл. „Свобода“, пешеходните алеи в парк „Кайлъка“, както и на детските и спортните площадки;

– Лица под 14-годишна възраст нямат право да управляват ИЕПС;

– Лица на възраст от 14 до 16 години могат да управляват ИЕПС само по велосипедната инфраструктура, а навършилите 16-годишна възраст могат да управляват ИЕПС както по велосипедната инфраструктура, така и по уличната мрежа;

– Всички водачи на тротинетки до 18-годишна възраст са длъжни да използват предпазна каска.