Община Плевен стартира проект за подобряване качеството на атмосферния въздух.

Последни новини


### Новинарски Детайли за Проектиране на Чист Въздух в Плевен

На 12 септември 2024 г. (четвъртък) от 11:00 ч. в Заседателната зала на Община Плевен, третият етаж, ще се проведе начална пресконференция по проект: BG16FFPR002-5.001-0008-C01 „Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Плевен“. Този проект е финансиран по Процедура BG16FFPR002-5.001 „За по-чист въздух!“, част от Приоритетната ос „Въздух“ на Програма „Околна среда“ за периода 2021-2027 г.

На пресконференцията ще бъдат представени планираните дейности по проекта, очакваните резултати и измервателните индикатори. Основната цел на проекта е подобряване на качеството на атмосферния въздух чрез намаляване на наднормените нива на фини прахови частици (ФПЧ10) на територията на община Плевен.

Една от специфичните цели на проекта е подмяната на отоплителните устройства на твърдо гориво в домакинствата с екологични алтернативи. Това съответства с „Комплексната програма за качество на атмосферния въздух за периода 2021 – 2025 г. на община Плевен“. Тази програма цели изпълнението на мерки за намаляване на замърсяването с вредни вещества в атмосферата и прилагане на дейности за намаляване на замърсяването с ФПЧ 10.

Очакваните екологични ползи от проекта включват значително количество спестени емисии ФПЧ 10. В допълнение към екологичните предимства, социално-икономическите ползи също са значителни. Проектът ще допринесе за опазване на здравето и повишаване на качеството на живот на жителите на община Плевен. Също така, той ще подобри условията на труд и отдих, както и ще увеличи обществената информираност по въпросите за качеството на въздуха.