Община Плевен с увеличено финансиране за проекти през 2024 г.

Общество


Община Плевен очаква допълнителни средства по одобрени за тази година проекти с държавно финансиране. Това обяви днес на брифинг кметът д-р Валентин Христов. Той уточни, че това предстои да се случи, след като предстои на второ четене в края на текущата седмица вотът на законопроект за промяна в Закона за държавния бюджет за година 2024.

За многофункционалната спортна зала в Плевен, средствата предвидени за текущата година в размер на 6,6 милиона лева, се очаква да бъдат увеличени на 7 732 000 лв. Финансирането за основния ремонт на така наречената Стара главна улица (улица „Васил Левски“ от площад „Стефан Стамболов“ до улица „Полк. инж. Цветан Лазаров“) ще нарастне от 3 923 500 лв. до 5 081 000 лв.

Включено е също допълнително държавно финансиране и за първия етап на ремонта, реконструкцията и модернизацията на стадион „Плевен“, което представлява 758 000 лв., а общата предвидена сума за целия проект възлиза на над 8 милиона лева, добави още д-р Христов. За приют за безстопанствени кучета целевото финансиране за тази година е на стойност 1 266 000 лв.

Общият брой на обектите на територията на община Плевен, за които се очаква одобрение за държавно финансиране след приемането на законопроекта, е 51, сред които преобладават проекти за ремонти и изграждане на улици и пътища. От тях са основен ремонт на улица „Данаил Попов“ в Плевен с подмяна на тротоарите за 798 000 лв., на улица „Цар Самуил“ – 773 000 лв., на улица „Княз Борис I“ – 766 000 лв., сред други. Предвиждат се и ремонти в по-малките населени места на общината. Общата стойност на държавното финансиране достига приблизително 50 милиона лева.

Председателят на Общинския съвет доц. д-р Иван Малкодански подчерта, че страмота на случващото е множеството проекти, предвидени за по-малки населени места. Той обясни, че кметовете са предоставили готови проектни предложения с изготвени количествено-стойностни анализи и такива за самото проектиране за основен ремонт или изграждане на улици. Това би позволило в рамките на няколко години селата, в които кметовете са по-активни, да може да имат напълно обновени улици, което също така ще влияе положително на развитието на тези местности, коментира доц. д-р Малкодански.

Информацията за тази статия е предоставена от кореспондента на БТА в Плевен, Елина Кюркчиева от БТА.