Община Плевен финансово подпомага родители на новородени.

Общество


Родителите на 88 новородени в общината Плевен са получили от началото на 2024 година до месец май еднократна финансова помощ. Това се осъществява в съответствие с Наредба № 38 на Общинския съвет, която има за цел да стимулира раждаемостта на територията на общината. Към 21 юни броят на подадените заявления възлиза на 131, съобщават от местната администрация.

В рамките на първите пет месеца от годината заявленията за финансова помощ за първо дете са 52, за второ – 36, а за трето – 7. Получени са и документи за помощ при раждането на три двойки близнаци.

Напомняме, че Наредба № 38 беше приета с решение на Общинския съвет през януари 2022 година. Нейната основна цел е насърчаването на раждаемостта и отговорното родителство. С последните промени, приети предишния месец, е настъпило увеличение на сумите за част от еднократните помощи.

Право на финансова помощ за раждане или осиновяване на до трето дете имат родители или осиновители, които отговарят на определени условия. Те включват навършване на пълнолетие към датата на раждане на детето; постоянен и настоящ адрес на единия родител в община Плевен за период от над 2 години преди раждането или осиновяването; постоянен и настоящ адрес на другия родител към момента на подаване на декларацията; непрекъснати здравноосигурителни права на оба родителя; липса на неплатени задължения към Община Плевен.

Сумата на помощта зависи също и от образователната степен на родителите. За първо дете при родители с основно или без образование помощта е 100 лв., при родители със средно или висше образование – 400 лв. За второ дете размерите са съответно 200 и 500 лв., а за трето – 350 и 600 лв. Предвидена е и помощ за раждането на дете от майка, постоянна жителка на община Плевен, като стойността ѝ е 600 лв.

Повече от десетилетие в Община Плевен се предоставя финансова подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми. Предвидените средства са за провеждане на необходимите изследвания, предхождащи инвитро процедурите. Те се отпускат чрез общинския бюджет на основата на решение на комисия след като бъдат подадени заявления от кандидатите.

Информацията в статията е предоставена от Кореспондент на БТА в Плевен, Елина Кюркчиева от БТА.