Община Плевен ще обсъжда актуализиран План за действие срещу шумовото замърсяване.

Последни новини


### Община Плевен организира обществено обсъждане на Плана за действие към Стратегическа карта за шум

Община Плевен организира обществено обсъждане на проект за актуализирания План за действие към стратегическата карта за шум на гр. Плевен. Обсъждането е насрочено за 25 септември, сряда, от 11:00 ч. в Заседателната зала на Общината, намираща се на пл. „Възраждане” № 2, ет. 3.

С Решение № 1084 от 27.10.2022 г. Общинският съвет на Плевен прие актуализация на „Стратегическа карта за шум на град Плевен”. В съответствие със Закона за защита от шума в околната среда, Общината възложи актуализиране на Плана за действие към актуализираната стратегическа карта. Този план включва мерки за управление, предотвратяване и намаляване на шума в околната среда на гр. Плевен.

На основание чл. 9 от Закона за защита от шума в околната среда, Община Плевен осигурява обществен достъп до проекта за актуализирания План за действие от 19.08.2024 г. до 24.09.2024 г. включително. Проектът може да бъде разгледан чрез интернет страницата на Община Плевен – https://pleven.bg/bg/shum/obshtestveno-obsazhdane-na-plan-za-deystvie-kam-strategicheska-kata-za-shum-na-gr-pleven, или на място в отдел „Екология” на пл. „Възраждане” № 2, ст. № 26, всеки работен ден от 09:00 до 16:30 ч.

Писмени становища по проекта ще се приемат на общественото обсъждане или не по-късно от 7 дни след датата на обсъждането, входирани в Центъра за административно обслужване на граждани на пл. „Възраждане” № 4, Община Плевен.

Основни източници на шум в околната среда на територията на град Плевен са автомобилният и железопътният транспорт, както и промишлеността. Дългогодишните наблюдения на шума в околната среда от РЗИ – Плевен показват, че най-голям дял в оформянето на цялостния акустичен режим в населеното място заема транспортният шум. Освен това, съвременното строителство не винаги е съобразено с изискванията за акустичен комфорт.

Целта на разработването и актуализацията на „План за действие към Стратегическа карта на шума на гр. Плевен“ е определяне степента на шумовото натоварване в околната среда на града чрез измерване, изчисление, оценка и картотекиране на шумовите нива в околната среда. Крайната цел е създаване на здравословни условия на живот на населението и опазване на околната среда от шум.