Общинският съвет в Пордим одобри меморандум за разбирателство с Московей

Общество


Общинският съвет в Пордим одобри подписването на меморандум за разбирателство със село Московей в Кахулския район на Молдова. Решението бе взето на заседание на общинския съвет днес.

Кметът на Пордим, Детелин Василев, поясни, че село Московей е административен център на комуна с население от над 3000 души, от които около 1000 са етнически българи. В селото функционират две училища, като в едното се преподава български език и български народни танци и песни, а учениците редовно участват в фестивали в България. Настоящият кмет на комуна Московей, избран на последните местни избори, също е етнически българин.

Василев подчерта, че сътрудничеството между Пордим и Московей чрез активен приятелски обмен в различни области като култура, туризъм и образование ще бъде от взаимна полза.

Идеята за подписването на меморандума идва от Ивайло Ангелов, председател на неправителствената организация „Бъдеще 2008“.

По време на същото заседание на Общинския съвет беше приета и нова Наредба за придобиване, притежание и стопанисване на кучета, както и за овладяване на популацията на безстопанствените кучета в общината. Предишен нормативен акт по този въпрос, приет през 2005 г., беше отменен от Административния съд в Ловеч през 2019 г., тъй като не отговаряше на актуалните законодателни разпоредби, поясни председателят на ОбС Катя Димитрова.

Сред другите приети днес предложения бе и даването на съгласие за безвъзмездно право на строеж на Медицинския университет в Плевен върху недвижим имот – частна общинска собственост. Там ще бъде изградена Университетска ветеринарна болница с клиники.

Източник: БТА
/ЛРМ/