Общинският управител на Плевен предлага разширение на път II-35.

Областна администрация Плевен


По инициатива на Николай Абрашев, Областен управител на област Плевен, за отсечката от близо 11 км на път II-35, от км 13+500 до км 24+420, АПИ разглежда възможности за подобряване на функционалността на участъка, с цел повишаване на безопасността на движението по него. Това разширение се инициира от страна на областният управител, който в синхрон с кмета на Община Плевен, директора на ОД на МВР – Плевен, директора на Областно пътно управление – Плевен е изготвил предложение до МРРБ и АПИ за подобряване на транспортната инфраструктура. От страна на останалите ведомства в Плевен е изразена пълна подкрепа за това уширение.

Настоящият габарит на път II-35, Плевен-Ловеч при изхода от гр. Плевен на км 9+500 и до км 13+504) е с две платна, всяко с две ленти за движение, като пътните платна са разделени със средна разделителна зелена ивица. След това преминава в края на с. Брестовец и продължава до ПВ „Плевен“ на км 24+420, част от АМ „Хемус“, като в този участък, пътят е с едно платно с две ленти за движение. През последните години се наблюдава повишаване интензивността на движение, а с оглед реализацията на магистралата – очакванията са за още по-голямо транспортно натоварване на пътя.

С цел оптимизиране на сроковете за изграждане на Югоизточния обходен път на гр. Плевен се проведе работна среща в МРРБ между Областен управител на област Плевен, кмета на Община Плевен, директора на РИОСВ – Плевен и директора на Областно пътно управление – Плевен.

На срещата с Министър Коритарова са коментирани двата възможни варианта за обходен път на Плевен – т. нар. помощен „червен“ вариант на АПИ и „син“ вариант, който ще бъде основният и трябва трайно да реши въпроса с извеждане на трафика от моторни превозни средства извън Плевен. Обсъждат се и двете предложения, в ход са и екологични процедури. Това, което предстои, са поредица от нови срещи на ниво държавна – местна власт; финалното решение ще бъде взето, след като се чуе мнението на плевенчани.