Общински дружества в Плевен отчисляват дивиденти в бюджета.

Общество


Годишните дивиденти на две от общинските търговски дружества трябва да бъдат внесени по сметката на Община Плевен. Това заяви на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Плевен председателят на Общинския съвет (ОбС) доц. д-р Иван Малкодански. Има се предвид „Паркстрой“ и „Тибор“.

Общинските съветници взеха решението в рамките на вчерашната редовна сесия, на която бяха одобрени годишните отчети на общинските фирми, и всички управители бяха освободени от отговорност с изключение на тези в „Паркстрой“ поради подозрения за сериозни нарушения, които ще бъдат разследвани, посочи доц. д-р Малкодански.

Той подчерта, че преводът на дивидентите няма да се отрази негативно на функционирането на двете дружества. „Паркстрой“ е сключил договор с Общината и 93% от поръчките за тази година са вече осигурени. Относно „Тибор“, компанията не е планирала ремонти и предстои преструктуриране на управлението, добави председателят на ОбС-Плевен.

Очакваните постъпления от „Паркстрой“ са около 228 000 лв., а от „Тибор“ – 28 000 лв. Няма да се събират дивиденти от двата диагностично-консултативни центъра, тъй като са предвидили инвестиции за закупуване на апаратура и подобряване условията за пациенти и медицински персонал. „Инжстрой“ също няма да внася средства, защото печалбата от 25 000 лв., макар и малка, може да наруши оперативната и дейност.

На вниманието на обществеността е и предстоящото обсъждане на предложени изменения в наредбата за работата на общинските търговски дружества, като проект за тези промени е публикуван на официалната страница на ОбС-Плевен. Промените предвиждат финансовите отчети на общинските фирми да се разглеждат преди годишната бизнес програма, въведена е корекция в системата за определяне на възнаграждения за управленския екип, така че заплатата на управител или изпълнителен директор не следва да е по-висока от заплата на кмета на общината. Предвижда се промените да бъдат представени за гласуване на юлската сесия на Общинския съвет.

Доц. д-р Малкодански подчерта необходимостта от намирането на подходящ модел за функционирането на общинските фирми, адаптиран към условията на Плевен.

Информацията за статията е предоставена от кореспондент на БТА в Плевен, Елина Кюркчиева, от БТА.